De boerderij en de gentleman

Een zonnige zaterdagochtend en onze afspraak is op een boerderij (zonder vee) in een pittoresk dorpje in Noord Holland. Na wat omzwervingen in het boerenland bellen wij precies op tijd aan. Nu ligt het op tijd komen in onze aard, maar ook de bewoner wist het op waarde te schatten.

De bewoner met de respectabele leeftijd van 93 jaar, is de gentleman. Omdat het de bedoeling was dat de gentleman ging verhuizen naar een zgn. aanleunwoning en wij hem zouden bijstaan in het leegruimen van de boerderij en de verhuizing, ging hij ons voor in een rondleiding. De rondleiding alleen al was een feest. Onze zeer intelligente en charmante gentleman gaf blijk van een goed geheugen en mooie verhalen. We spraken af dat we op de zaterdagen zouden beginnen op de bovenverdieping. Een slaapkamer met overloop en een enorme ruimte waar de kap van de boerderij in al zijn glorie te bewonderen was. Voor ons een reis door de tijd, want onze gentleman had alles bewaard. Gelukkig zeer georganiseerd, dus overzichtelijk.

De zorgzame en liefdevolle dochter van de gentlemen zorgde voor de broodmaaltijd. Bij het weghappen van de heerlijkste broodjes werden de vondsten figuurlijk op tafel gelegd en werden wij getrakteerd op weer de mooiste verhalen .

Onder het motto “weggooien is zonde” hebben veel goederen een tweede kans gekregen. Of dit nu was via de kringloop, garageverkoop of schenkingen aan musea. Hout voor vogelhuisjes of bankjes naar buurtgenoten en ijzer naar de oud-ijzer boer van verderop. Zoveel mogelijk in overleg met de gentleman of zijn dochter. Samen met fantastische buren hebben wij de spullen verhuisd, huisje ingericht en ’s avonds liep de gentleman vol verwondering en waardering in zijn woning.

Na deze dankbare en zeer leerzame ervaring was het verdrietig om te horen dat het niet goed ging met de gezondheid van de gentleman. Op de begrafenis kregen wij vergeet-mij-niet zaadjes. Inmiddels in de tuin gestrooid, waar volgend jaar de herinnering aan deze bijzondere man zal opbloeien.

 

© 2019 Zusjes Zandbergen. All Rights Reserved. Template by WebKomp.